Család születik

család születik

Ezúttal más tollával szeretnék ékeskedni, Medveczky Kata cikkét hoztam el nektek, mely nagy igazságokat fogalmaz meg.

Van szerencsém Katát személyesen is ismerni, egy rendkívül értelmes, összeszedett, nyugodt édesanyát ismertem meg benne, a szakmai előéletével csak ezek után találkoztam: Tanácsadó szakpszichológus. 3 gyermek édesanyja. Szereti az embereket, a természetet és a kihívásokat. A megoldásközpontú pszichológia híve. Munkájában elsősorban a szülőkkel foglalkozik, mert azt vallja, ha a szülő jól van, a gyerek is jól van. Személyes konzultációkat, workshopokat, előadásokat tart, főként gyermeknevelési és a családot érintő témákban. Többször láthattátok már a Ridikül c. műsorban, és a Család-Barát Magazinban is. Fogadjátok szeretettel egy, a családról szóló cikkét.

Család születik

Egy gyermek születése krízis, bár pozitív előjelű krízis a szülők számára. Nem éri váratlanul őket a változás, és mégis olyan helyzetek sorozatával szembesülnek az új élet érkezésével, amire nemigen lehet előre felkészülni. Mindenképpen komoly fordulóponthoz érkezik ilyenkor a házaspár. Nemcsak anyává és apává kell válniuk, hanem meg kell születnie a saját kis családjuknak is.

Napfényes októberi délelőtt volt. Melegem volt és úgy éreztem hiába szedem össze minden erőmet, nem akar előrébb jönni.”Már látom a haját! Olyan hosszú, hogy be lehetne fonni…” –  biztatott a bába a vajúdás utolsó órájában. A magzatvíz éppen 30 órával azelőtt folyt el és akkor egyik pillanatról a másikra valami őserő megszállt. Engedtem, és átadtam magam neki, hagy sodorjon magával. Jött egy kisfiú, sok-sok könny és hála, áldott óra és egy új világ..

Harmonikus családi életet – receptre?

Amikor találkozik két ember és kezdi összecsiszolni az életét, akkor a legfontosabb, hogy stabil alapra építkezzenek. Hasonló legyen az értékrendszerük, értsék egymás nyelvét, legyenek közös céljaik és legfőképp szeressék és tiszteljék egymást.

Fontos, hogy a pár ki tudja nyitni ezt a kapcsolatot és be tudja engedni a gyermeket is, úgy hogy közben a párkapcsolat továbbra is megingathatatlanul működjön. El kell búcsúztatni a páros életet és immáron három főből álló kis családdá kell alakulnia a szülő-gyermek triádnak.

A kistestvér érkezésével aztán el kell engedni azokat az érzéseket, amelyek a hármasukat fogták egybe és utat kell engedniük az új impulzusoknak, újra formálniuk a családjuk lelki határait, immáron az új kis jövevénnyel együtt. Nem is olyan könnyű ezt a lelki folyamatot átélni, hiszen vegyes érzések, gyász és öröm keverednek benne.

Óriási előnnyel indul az a gyermek, aki lelkileg egészséges, boldog családban nő fel, amely biztonságot, nyugalmat, óvó fészket nyújt, de ugyanakkor bátorít is arra, hogy megismerkedjen  a világgal és felfedezze az élet örömeit. Amikor a gyermekorvos megvizsgálja az újszülött csecsemőt, akár receptre felírhatná a harmonikus családi életet.

Nemcsak kevesebbet betegek azok a gyerekek, akik kiegyensúlyozott családban nevelkednek, hanem védve vannak azoktól a nemkívánatos és veszélyes helyzetektől (alkohol, drog, korai szexuális élet, stb.), amelyek kamasz és fiatal felnőttkorban leselkednek rájuk.

Egy csapat vagyunk!

család

Amikor a gyermekünk úgy fogalmaz, hogy a „mi családunkban az a szokás, hogyminden reggel mesét olvasunk, vagy minden pénteken pizzát eszünk, stb”, akkor erős benne a családi identitástudat. A rendszeresen beiktatott közös tevékenységekkel – mint pl. a kirándulás, társasozás, egy jó film megnézése, biciklitúra vagy akár közös főzés – erősítjük az összetartozás érzését.

Érdemes olyan rutinokat kialakítani, amelyek útravalóul szolgálnak majd a gyermekünknek. A jó hangulatú, közös étkezések már önmagukban jótékony hatással vannak mindnyájunk  lelki világára. Az pedig, hogy miről és hogyan beszélgetünk közben a gyerekekkel, szintén meghatározó mintaként szolgál majd. Az étkezőasztal körül folyhatnak olyan beszélgetések, amelyekbe már a gyerekeket is be lehet vonni, mint ahogy a döntésekbe is.

Például tervezzük meg közösen az idei nyarat! Ki hova szeretne menni? Szeretnénk-e valami új dolgot megtanulni vagy kipróbálni? Milyen lehetőségeink vannak? Megtapasztalhatják a gyerekek, hogy fontos a véleményük, számításba vesszük őket és ugyanakkor mintát kapnak tervezésből is. Az együttműködést, az alkalmazkodást és a problémamegoldást is gyakorolhatják, aminek később szintén nagy hasznát veszik majd

A jól működő családokban a tagok gyakran kifejezik, ki, miért hálás. Ezt rituálé szerűvé is tehetjük – énekléssel, gyertyagyújtással, finom sütivel, stb. – és máris egy olyan szokást alakítunk ki, ami hozzájárul ahhoz, hogy elégedett, egymásra odafigyelő, egymást tisztelő embereket neveljünk. De nemcsak a közösség a fontos, hanem az is, hogy minden egyes családtag megtapasztalja, most csak rám figyelnek, most én vagyok soron.

A változás te magad légy!

A család építésénél használt kötőanyag a szeretet, amely összekapcsol mindent mindennel. Először is a bennünk lakozó őszinte embert saját magunkkal, aztán a nőt és a férfit, a szülőket és a gyerekeket, a testvéreket egymással, és végül a családot a társadalommal.

Ahhoz, hogy boldog családunk legyen elsőként a saját belső békénket kell megtalálnunk. Ha önmagunkkal jóban vagyunk, akkor a körülöttünk lévőkhöz is türelmesen, elfogadóan tudunk odafordulni. Ha harmóniában vagyunk magunkkal, az “fertőzően” átragad a többiekre. Beindítunk egy pozitív spirált, ami végül egy olyan családi élethez vezet, amire mindannyian vágyunk.

A jól működő családokban:

  • “a családtagok önértékelése magas,
  • a kommunikáció nyílt, tiszta, specifikus és őszinte,
  • szabályok rugalmasak, emberiek, a helyzethez illőek és változtathatók,
  • a család társadalommal való kapcsolata nyitott, reményteli, választáson alapul.” (Virginia Satir: A család együttélésének művészete)

Ha szívesen olvasnál más írásokat is, Kata honlapját itt találod: http://www.medveczkykata.hu

—————————————————-

6 részes cikksorozat a házasságról

Ebből valóban profitálsz!

  • saját és „lopott” tanácsok, tippek, történetek. Ezek nekem nagy tanulságok voltak, talán Neked is azok lesznek!
  • apró változtatások, amik közelebb hoznak Titeket egymáshoz
  • Anyából újra Nő, Apából újra Férfi lesz

Hová küldhetem?

2016. március 1.