Egy rendes anya Karácsonya

rendes anya karácsonya

Mostanában tömegével zúdulnak rám Facebookon és más csatornákon a fényképek, listák, hogy milyen is egy igazi Karácsony. Hogy mennyi mindent kell (?) egy édesanyának tennie ahhoz, hogy a családja igazán érezze a Karácsony meghittségét. Elvárások! Már megint az elvárások! Nem is tudom, de ahogy végigmegyek a listán, nagyon tökéletlen és alkalmatlan anyának érzem magam, a gyerekeim pedig egy lélektelen, szürke Karácsonyt élnek át, évről évre.

Nézzük, mi mindenről is szól a Karácsony ezeken a listákon:

 1. Egy rendes anya adventi naptárat készít, saját kezűleg, titokban, éjszaka, és minden napra egy szintén kézzel készített apróságot rejt el:
  Ezt egyébként én személy szerint nagyon jónak tartom, de eddig mindig azzal mentettem fel magamat, hogy a gyerkőceim kicsik még ehhez, tehát a) nem tudnak várakozni – bár ebben napról napra egyre jobbak!, és b) nem értékelik eléggé az egészet. Viszont idén letettem a nagy esküt, hogy jövőre már ők is kapnak valami gyufás skatulyából, WC papír-gurigából, gombokból, vagy a jó ég tudja, miből készült naptárat! Itt fogadom, Ti vagytok a tanúk rá!!!
 2. Egy rendes anya november közepére megtervezi, és elkészíti a család adventi koszorúját.
  Igen, egyetértek! Aztán vagy sikerül, vagy nem… Általában nem, pedig nagyon klassz lenne. Kifogás persze mindig van: nincs szépérzékem, nincs ragasztópisztolyunk, sokkal drágább minden kütyüt beszerezni, mint megvenni, stb. De aztán mikor ezeket leküzdöm, és mégis készítek egyet, kimondhatatlanul büszke vagyok magamra! :-)
 3. Egy rendes anya december 1-től csak Karácsonyi dalokat énekel otthon, az autóban, a boltban, séta közben, mindenhol.
  Ezzel nekem speciel nincs bajom. Ha éneklésről van szó, jöhet bármilyen elvárás! :-)
 4. Egy rendes anya már októberben tudja a Karácsonyi menetrendet.
  Szenteste itthon, Karácsony napján a szüleimnél, Másnapján ebéd a férjem családjánál, vacsora a testvérnél, két ünnep közé szorulnak a távolabbi rokonok és a barátok, de minden napra van valami. Ehhez persze valakinek van kedve, valakinek nincs, ez a kérdés sajnos nem nagyon szokott elhangozni… :-(. Mindenesetre azt biztos, hogy ha december 10-én kérdezek bárkit, már kész forgatókönyvvel áll elő az ünnepekkel kapcsolatban.
 5. Egy rendes anya már októberben tudja a Karácsonyi menüt.
  Ami legalább tíz féle étel és sütemény elkészítését jelenti, három nap leforgása alatt… Ha szerencsés vagy, besegít a férj, vagy nagymama. Ha viszont nem, akkor jó eséllyel a konyhában töltöd a Karácsonyt, jobbára egyedül.
 6. Egy rendes anya lakása minimum így néz ki egész decemberben:kari

  Ilyenekkel van leginkább tele a Facebook: tippek, ötletek, hogy hogyan díszítsd fel a lakásodat saját készítésű tárgyakkal 120 óra alatt, és akkor biztosan karácsonyi hangulatod lesz!!! Na én ettől kiborulok! Amúgy is a végletekig minimalista ember vagyok, de nálam tényleg az adventi koszorú, és egy kopogtató a maximum karácsonyi dekor. Tudom, ez meg már túlzás. Talán majd változik. Egyszer!

 7. Egy rendes anya gyermekei az egész Karácsonyt meghitt minőségi időként élik meg.
  Na és ez itt a lényeg! Szívem szerint egyedül ennek a listának felelnék meg!!! De ha megnézed, az előző hat pontból 3-4 teljesen kizárja, hogy a családok minőségi időt töltsenek együtt. Az én gyerekkoromból legalábbis ez hiányzott leginkább: hogy ne a nővéremmel díszítsem a fát, míg anyám a konyhában gürizik, apám meg síkideg, hogy nem leszünk kész, mire jönnek a vendégek; hogy ne arról szóljon a Karácsony, hogy “ma hol eszünk?”, hanem kajálás után legyen idő beszélgetni azokkal, akiket ritkán látunk, és persze kipróbálni a jobbnál jobb játékokat; hogy ne az legyen a Karácsonyi rituálé alapja, hogy mikor mit eszünk, hová megyünk és ott mit kapunk ajándékba, hanem… az együtt töltött lazulásról! Hogy EGYÜTT csináljunk mindent, és ne ezeknek a hülye listáknak és elvárásoknak kelljen eleget tenni.Nekem és a férjemnek szinte a nulláról kell ezt felépíteni, de talán épp ettől szép: családilag alakítunk mindent, úgy, ahogy mi szeretnénk! Még alakul a számunkra tökéletes Karácsony forgatókönyve, de mire a gyerekek akkorák lesznek, hogy emlékeznek ezekre a napokra, addigra készen leszünk!

Tetszett az írás? Szívesen olvasnál hasonló elmélkedéseket, tanácsokat, beszámolókat HÁZASSÁG témakörben? Iratkozz fel a hat részből álló cikksorozatomra:

 • saját és „lopott” tanácsok, tippek, történetek. Ezek nekem nagy tanulságok voltak, talán Neked is azok lesznek!
 • apró változtatások, amik közelebb hoznak Titeket egymáshoz
 • Anyából újra Nő, Apából újra Férfi lesz

Sem a gyűrű, sem a papír, sem a gyerekek nem nyújtanak olyan biztonságot, mint az, ha szeretettel figyeltek egymásra – borzasztó elcsépelt tanács, de nem lehet eleget mondani, a cikksorozatban azt is árulom, hogyan és mire figyelj!

Hová küldhetem?

2015. december 4.