Hiányzó (?) Apa 3. – A szenvedélybeteg

szenvedélybeteg apa

Sajnos sok példát látunk arra is, amikor – ki kell mondani – rosszul választottunk. Gyermekünk apja egyáltalán nem az, akinek megismertük, egyáltalán nem olyan, amilyennek látni akartuk, vagy egyszerűen nem volt időnk megismerni és csalódást okozott. Férjként, társként, apaként csődöt mondott. Az alábbi interjúban egy ilyen esetet mutatunk be:

III. interjú
37 éves anyuka, kisfia 7 éves.
4 és fél éve élnek külön Apától

 1. Kérlek, meséld el, hogy indult a kapcsolatod Apával? A munkahelyemen ismertem meg, ekkor vendéglátásban dolgoztam, ő vendég volt. Körülbelül egy év után kezdett udvarolni és 3 hónap után adtam be a derekam. Kitartó volt, romantikus és figyelmes.
 2. Mennyi idő után estél teherbe? Tervezett baba volt? A kisfiunk a kapcsolat harmadik évében született, tervezett volt, de kicsit később akartuk anyagi okok miatt.
 3. Mikor vettétek először észre, hogy gond van. Ki vette észre? Csak a gyerek születése után kezdődtek a problémák. Külföldön éltünk ekkor, nem volt segítségünk, mindketten güriztünk. Ő a munkában, én otthon. Ha hazaért, nem segített a baba körül, mert fáradt volt. Néha fürdetett, olykor pelenkázott.
 4. Visszagondolva: a problémák kezdetektől jelen voltak? Csak mondjuk kicsiben, és a gyerek erősítette fel őket? Vagy csak elfogyott a türelmed? A hazaköltözéskor erősödtek a problémák, többször későn jött haza, nem szívesen volt velünk, nem szervezett családi programokat,  majd anyagi okok miatt visszament Angliába. 10 hónapig távkapcsolatban éltünk, aztán hazajött végleg.
 5. Hogy „bukott le”, hogyan szembesítetted? Sajnos kiderült, hogy – noha megkértem rá – rendszeresen nem fizette be a csekkeket, és felszólító levelek érkeztek az ELMŰ-től, Főgáztól. Ekkor jöttem rá, hogy a pénz máshová megy, kifaggattam, és kiderült: játszik.
  Kapott egy esélyt azzal, hogy kezelteti magát.
  Majd pár héttel később bekapcsolva hagytam a laptopot és a kisfiam elkezdte nyomogatni, olyan szerencsésen, hogy egy ismeretlen email-címet is megnyitott, benne levelezésekkel egy lányokat futtató oldalról. Ez volt az a pillanat, amikor összepakoltam a cuccát és elküldtem. Elfogadta, elment. Párszor próbáltuk megbeszélni, de tagadott, miközben ott volt a bizonyíték a laptopon meg a csekkeken. A kisujját se mozdította azóta, hogy rendbe tegyük a kapcsolatot. A mi kapcsolatunkat én sem akartam már megmenteni, de az apa-gyerek kapcsolatért azóta is küzdök.
 6. Mit gondolsz, mi volt az oka, hogy kijött belőle ez az egész? Felhánytorgatta például, hogy valamit nem kap meg Tőled, vagy valami hiányzik neki? Vagy eleve szenvedélybeteg volt? Sosem mondott semmit, hogy zavarná, szexuálisan aktívak maradtunk, tulajdonképpen csak a kényelmet kellett feladnia a gyerek miatt, nem tudott alkalmazkodni az új helyzethez. De amikor éreztem, hogy később jár haza, csöndesebb és rákérdeztem,  mindig azt mondta, hogy fáradt, meg a stressz a meló miatt. Szerintem függő volt mindig, csak stressz hatására jön elő. Feszültségoldóként.
 7. Hogy teltek az első napok nélküle? A szüleimnél éltünk (és élünk), akik aktívan dolgoznak, így nagyon nehéz volt a kezdeti időszak. A kisfiú kicsi volt és a hosszú külföldi munka miatt nem érezte az apukája hiányát. De a kiszolgáltatottság,  a gyerekhez igazodó munka megtalálása, a szabadidő hiánya nagyon nehéz volt.
 8. Ki segített talpra állni? Bika vagyok, erős. Adott volt a feladat, hát csináltam. Nem igazán segített senki. Apuka kéthetente hétvégén vállalta, akkor volt anyaidőm.
 9. Mikor találtál új párra? Két évig nem tudtam férfira nézni egyáltalán, azóta randizom és most szeptember óta van valaki, akinek a hétköznapjaim is kellenek, gyerekestül. Ez még nagyon friss.
 10. Jelen van az életetekben a gyermek apja? Ha igen, milyen ez a jelenlét? A gyerek nagyon szereti az apukáját, SOHA nem szóltam előtte rosszat. Mivel kéthetente viszi el, többször sírt, hogy hiányzik neki az apukája, aki igazából akkor láthatná, amikor csak akarná. Van autója, 15 percre lakik, de el kell fogadnom, hogy az ő élete nem a gyerek körül forog.
 11. Esetleg a volt pároddal beszéltél erről? Ő hogy viseli, hogy ennyit kap csak a fiából? Többször beszéltünk erről, mindig dolgozik, ez a kifogás.  A nyári szünetben mindössze öt munkanapot töltött vele. Nem is tudom, jövőre hogy lesz, mert most már iskolás.
 12. Tanulság? A következő gyerek csak házasságba születhet. Ha közösen vállaltuk, akkor a terheit is közösen cipeljük. A kapcsolatunk után nem egy különélő anya ás apa lettünk, hanem egy egyedülálló anya (szerencsére más értelemben is) és egy szingli pali, akinek kéthetente van egy fia.

Ha úgy érzed, anyaidőre lenne szükséged, iratkozz fel hirlevelemre, és máris küldök 10 kézenfekvő, működő megoldást a hétköznapokra.

2015. november 4.